İş Ayakkabıları ve Kullanım Alanları

İş Ayakkabısı ve Kullanım Alanları

Ayak ve bacak yaralanmalarına karşı iş kıyafetleri arasına iş ayakkabısı da girmektedir. Ayak ve bacak yaralanmaları maden, metal sanayi, inşaat ve benzeri birçok iş kolunda sıkça rastlanılan kazalar arasındadır. Farklı olan sektörlerde ağır parçaların ayak üzerine düşmesi, erimiş metal ya da sıvıların kimyasalların ayak ya da bacak üzerinde dökülmesi, sıçraması sonucu doku kayıplarının ve yanıkların oluşması, sivri olan cisimlerin batması, sıcak zemin üzerinde çalışma kaynaklı sağlı problemleri, alerjik deri reaksiyonları, egzama ve  böcek, yılan sokmaları, kaygan zemin üzerinde çalışma sonucu düşmeler çeşitli risklerle karşılaşmaktadır.

Ayak ve bacak korumada önemli olan maruz kalınan risklere uygun dizlik, ayakkabı, bot ya da çizme gibi ürünlerin seçilmesi gerekmektedir. Çalışma ortamında, çalışılan zeminde sıcaklığın derecesi, bu yoğun sıcaklıktaki çalışma süresi, ortamda kullanılan maddeler, hangi işlemlerin yapıldığı, nasıl çalışıldığı, elektrik direnci, zeminin kayganlığı, iç mekanda ve dış mekanda ayakkabının kullanılacağı, uzun süreli ayakta durulması gibi benzeri konulara iş ayakkabıları önemli bir yer tutmaktadır.

Hangi tip iş ayakkabıya gerek olduğuna karar verilmesinin ardından dikkat edilecek diğer hususlarda ayakkabının yüzeyi, tabanı, çelik iç tabanı gibi unsurlardır.

İş Ayakkabısı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş güvenliği açısından iş ayakkabıları önemli bir yer tutmaktadır. Yüksekte çalışma, ağır cisim düşmesi gibi bir durum vara iş ayakkabısının mutlaka çelik burunlu iş ayakkabısı kullanılması gerekmektedir. Çelik burunlu iş ayakkabısı tüm alanlarda kullanılmamaktadır. Burun korumalı iki tip ayakkabı bulunmaktadır. Bu ayakkabılar 100 joule ile 200 joule dayanıklı ayakkabılardır. İş yerleri tarafından genel olarak tercih edilen 200 joule dayanıklı ayakkabılardır. Çelik burunlu ayakkabı olan veya olmayan bulunurken artık çelik ara tabanlı ayakkabılar, elektrik dirençli ayakkabılar, kaydırmaz tabanlı ayakkabılar, yüksek sıcaklığa dayanaklı ayakkabılar ve su geçirmez ayakkabılar şeklinde iş sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği çeşitler bulunmaktadır. Bu ayakkabıların ayrıca özel standartları da bulunmaktadır. Standartlara göre toptan iş ayakkabısı üreten firmalar bulunmaktadır.

İş güvenliği ayakkabısı seçerken; taban koruması gerektirip gerektirmediği, ortamda kayma riski olup olmadığı, elektrik akımı var mı, kimyasal var mı, yüksek ısı var mı gibi durumları değerlendirmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× WhatApp İletişim